середу, 8 квітня 2020 р.


Як мотивувати дитину до читання?
Багато батьків стикаються з проблемою: дитина не хоче читати. Як її вирішити? Як зробити так, щоб дитина сама просила дати йому книгу? Адже книги — це джерело знань. Читання розвиває, і чим раніше привчити до нього дитину, тим краще. Ця стаття допоможе вам у виробленні мотивації до читання у дитини. Застосовуючи описані поради, ви допоможете йому побачити в книзі хорошого друга.
                               Недооцінена користь від читання дітям уголос – Розвиток дитини
Використовуйте зовнішню мотивацію
Зовнішня мотивація — це мотивація шляхом системи заохочень і покарань. Не буду радити вам карати дитину за те, що він не читає. А ось придумати якусь нагороду варто.
Але важливо не робити зовнішню мотивацію основною. Інші поради з цієї статті будуть ставитися до внутрішньої мотивації. Обов’язково їх використовуйте, не обмежуйтеся тільки заохоченнями. Система нагород за читання потрібна в разі, якщо дитина навідріз відмовляється читати й поки це єдиний спосіб переконати його взяти книгу. Використовуйте зовнішню мотивацію, поки дитина не увійде у смак і сам не захоче читати.
Вивчайте смак дитини та підбирайте книги, які будуть йому цікаві
Перші книги — одні з найважливіших. Книга, яка не відповідає інтересам маленького читача, може надовго відбити у нього бажання читати. Книга, яка буде цікава, навпаки, зав’яже між ним і читанням міцну дружбу.
Чим ваша дитина любить займатися? Про що він найчастіше запитує? Яких друзів вибирає? Дайте відповідь на ці питання — це допоможе вам у виборі відповідної книги.
Дайте своїй дитині анотацію, мотиваційну до прочитання книги
Розкажіть про книгу так, щоб її захотілося прочитати. Дайте таку анотацію, після якої дитина не зможе пройти повз книги.
Підійдіть до цього творчо. Ваша оригінальність і цікавість дитини з легкістю зроблять книгу бажаною. Посійте інтригу, вкажіть на схожість героя книги з дитиною, проведіть аналогію з якоюсь життєвою ситуацією, яка актуальна для дитини і яка успішно вирішується в книзі. Все у ваших руках.
Розкажіть про почуття, що викликаються гарною книгою
Навіщо взагалі читати книги? Дитина ще не знає відповіді на це питання. Розкажіть йому про емоції, які у вас викликає читання зараз або викликало в дитинстві. Розкажіть про свої переживання, свою радість і своєму напрузі під час розв’язки.
Опишіть той світ, в який людина занурюється, читаючи книгу. Опишіть так, щоб дитина теж захотіла це випробувати. Можете розповісти про свої улюблені дитячі книжки. Про те, як ви їх в перший раз читали, які думки й емоції це прочитання викликало. Ці ж книги можете дати вашій дитині!
Люди читають сотні й тисячі книг не просто так. Вони люблять читання, люблять проживати історії разом з їх героями, люблять відчувати неповторну атмосферу, створювану автором. Поясніть це своїй дитині й умовте відчути на собі.
Обговорюйте прочитане
Ви розповіли про ті емоції, які викликають книги у вас. Добре. Тепер запитаєте про ті емоції, які викликають книги у дитини. Нехай він розповість, що йому сподобалося, що ні, де він розчулився, а де залишився байдужим. Дайте йому можливість для зворотного зв’язку.
Можливо, він щось не зрозумів, тому не зміг оцінити книжку. Поясніть йому. Поставте питання, які допоможуть йому поміркувати над книгою, глибше її зрозуміти. Адже ми читаємо не для того, щоб складувати інформацію, але для того щоб аналізувати її й міркувати, робити висновки. З раннього дитинства вчіть дитину активного читання, а не пасивного засвоєння написаного.
Також з коментарів дитини ви будете краще розуміти його читацький смак і зможете краще вгадувати книги, які будуть йому цікаві.
Покажіть приклад
Це кращий спосіб. Діти повторюють за батьками. Засвоюють їх звички, починають любити те саме, що і вони. Якщо ви постійно з книгою, часто говорите про те, як любите читання, ваші книжкові полиці не пустують, то ваша дитина незабаром сам зацікавиться.
 Читайте і розвивайтеся. І мотивуйте до цього своїх дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар