пʼятницю, 3 квітня 2020 р.

                  «Прекрасний лебідь землі датської».   

 

Ганс Крістіан Андерсен (2 квітня 1805, Оденсе, Датсько-норвезька унія — 4 серпня 1875, Копенгаген, Данія) — данський прозаїк і поет, автор всесвітньо відомих казок для дітей і дорослих: «Гидке каченя», «Нове плаття короля» , «Стійкий олов’яний солдатик», «Принцеса на горошині», «Оле Лукойє», «Снігова королева», і багатьох інших.
Ганс Крістіан Андерсен народився 2 квітня 1805 року в Оденсі на острові Фюн. Батько Андерсена був бідним башмачником, а мати — прачкою з бідної родини, їй доводилося в дитинстві побиратися, вона була похована на кладовищі для бідних. 
Андерсен зростав дуже витончено нервововою дитиною, емоційною та надсприйнятливою. В той час фізичні покарання дітей в школах були звичайною справою, тому хлопчик боявся ходити до школи, матір віддала його в єврейську школу, де фізичні покарання щодо дітей були заборонені. 
У віці 14 років Ганс поїхав до Копенгагену; мати відпустила його, оскільки сподівалася, що він побуде там трохи і повернеться. Коли вона запитала причину, через яку він їде, юний Ганс Крістіан відповів: «Щоб стати відомим!». 
Ганс Крістіан був довготелесим підлітком з видовженими і тонкими кінцівками, шиєю та довгим носом. Але, завдяки його приємному голосу і його умовлянням, а також з жалю, Ганс Крістіан, незважаючи на неефектну зовнішність, був прийнятий до Королівського театру, де грав другорядні ролі. Співчутливі люди клопотали перед королем Данії Фредеріком VI, який дозволив Гансу вчитися в школі в містечку Слагельс, а потім і в іншій школі в Ельсинорі за рахунок скарбниці. Учні в школі були на 6 років молодші від Андерсена. Він згодом згадував про роки навчання в школі, як про найгірший період свого життя. Там він часто чув у свою адресу сувору критику ректора навчального закладу та переживав з цього приводу до кінця своїх днів — він бачив ректора в кошмарних снах. У 1827 році Андерсен завершив навчання. До кінця життя він робив в листах безліч граматичних помилок — Андерсен так і не здолав грамоти. Андерсен ніколи не був одружений і не мав дітей. 
У 1829 році опубліковане Андерсеном фантастичне оповідання «Піша подорож від каналу Холмен до східного краю Амагер» приніс письменникові популярність. Андерсен пише велику кількість літературних творів, у тому числі у 1835 році — свої прославлені «Казки». У 1840-х роках Андерсен спробував повернутися на підмостки, але без особливого успіху. Водночас він підтвердив свій талант, видавши збірку «Книга з картинками без картинок». У другій половині 1840-х і в наступні роки Андерсен продовжував публікувати романи і п’єси, марно намагаючись прославитися як драматург і романіст. 
У 1872 році Андерсен упав з ліжка і сильно забився. Від отриманої травми йому так і не вдалося оговтатися, хоча після цього випадку письменник прожив ще три роки. Він помер 4 серпня 1875 року. Похований на кладовищі Ассістенс в Копенгагені. 
Пам’ять про Андерсена увіковічена низкою скульптур та інших пам’яток: в Копенгагені в честь Андерсена встановлена статуя Русалоньки. Статуї казкаря є в Нью-Йорку, Братиславі, Москві і Оденсе. Засновано премію імені Ганса Крістіана Андерсена, переможцям якої вручаються золоті медалі.
З автобіографії:
«Життя моє — справжня казка, багата подіями, прекрасна! Якби в ту пору, коли я бідною, безпорадною дитиною пустився по білому світу, мене зустріла на шляху могутня фея і сказала мені: «Обери собі шлях і мету життя, і я, згідно з твоїми даруваннями і в міру розумної можливості, буду охороняти і направляти тебе!» — і тоді життя моє не склалася б краще, щасливіше, розумніше. Історія мого життя скаже усім людям те ж, що каже мені: Господь Бог все направляє на краще.
У 1805 році в місті Оденсі, в бідній комірчині проживала молода пара — чоловік і дружина, які нескінченно любили один одного. Це був молодий двадцятидворічний башмачник, багато обдарована поетична натура, і його дружина, кількома роками старше, що не знала ні життя, ні світла, але з рідкісним серцем. Чоловік тільки нещодавно став майстром і власними руками сколотив усі меблі для своєї майстерні та шлюбне ліжко... На цьому ліжку лежала 2 квітня 1805 року жива дитина, я — Ганс Крістіан Андерсен.
Батько мій просиджував перший час біля ліжка матері усі дні і читав їй уголос комедії Гольдберга, а я в цей час кричав благим матом. «Так засни ж або хоч полежи смирно, та послухай!» — жартома звертався до мене батько, але я й вухом не вів і довго залишався таким невгамовним крикуном. Таким же заявив я себе і в церкві під час хрещення, так що священик, якого матір вважала за пресердитого пана, сказав: «Хлопчисько кричить, як кіт!». Цих слів матінка не забувала йому все життя! Бідняк, французький емігрант Гомар, який був моїм хрещеним батьком, втішав матінку, кажучи, що чим голосніше я кричу дитиною, тим краще буду співати, коли виросту.
Дитинство моє пройшло в маленькій комірчині, заставленій різними верстаками, інструментами та пристосуваннями для черевичного ремесла, ліжком і розсувною лавою, що була мені ліжком. Так, тісно у нас було! Зате всі стіни були обвішані картинками, на скрині стояли розписані фарфорові чашки, склянки та різні дрібнички, а над верстатом біля вікна висіла полиця з книгами. У крихітній кухоньці стояла шафа, а над нею знаходилася полиця, на якій красувався олов’яний посуд. І ось це тісне приміщення здавалося мені тоді великим і розкішним, а двері з намальованим на них ландшафтом були в моїх очах цілою картинною галереєю...»
Книжки цього автора:читати в онлайн

Результати пошуку

Час вирушати у захопливу подорож до країни фантазій! Країни, де якнайдалі від людей прихований світ загадкових морських істот. Тварини тут уміють говорити й дають мудрі поради  



До збірки увійшли найбільш відомі казки Ганса Крістіана Андерсена: «Дюймовочка», «Бридке каченя», «Русалонька», «Принцеса на горошині» та «Соловейко». Чудові авторські ілюстрації Джона Пейшенса роблять ії ще більш чарівними та цікавими!   Читати далі »


Головна героїня цього твору — маленька дівчинка Герда, яка своєю добротою й самовідданістю перемагає повелительку снігового царства і звільняє від лихих чарів свого названого брата Кая  

Серія книг «Колекція улюблених казок». Детальна інформація, ціни, характеристики, опис
Усі діти люблять казки. Затамувавши подих, вони слухають ці захоплюючі чарівні історії. Але казка — не тільки розвага, адже через неї з покоління в покоління передається народна мудрість   Читати далі »
Всім нам подобаються казки, адже в них добро завжди перемагає зло, а кожна принцеса обов’язково зустрічає свого прекрасного принца. Юні читачі перенесуться в чарівний світ   


Серія книжок «Золота колекція казок світу». Детальна інформація, ціни, характеристики, опис
Ця ілюстрована серія – чудовий подарунок для малюка. Адже до неї увійшли найвідоміші казки, що із задоволенням читають діти по всьому світу! Зворушливі та повчальні історії з яскравими малюнками перенесуть дитину до чарівної країни   Читати далі »

Знамените Андерсенівське «Кресало» — книжка, проілюстрована неперевершеним майстром української книжкової графіки Владиславом Єрком — володарем почесних мистецьких титулів, переможцем низки престижних виставок  


Немає коментарів:

Дописати коментар