неділю, 19 лютого 2023 р.

Творчо – патріотична година: « Герб України – символ моєї свободи.»

 


19 лютого День затвердження Малого Державного Гербу незалежної України.

19 січня 1992 р. Постановою Верховної Ради України «Про Державний герб України» 2137-XII тризуб став Малим Гербом України.

Словогерб” (від німецького erbe – спадок) означає емблема, спадковий знак, поєднання фігур і предметів, що виражає історичні традиції власника.

У світовій практиці немає суворої регламентації творення державних гербів. Практика їх оформлення спирається на національні традиції певної країни.

Державний гербце символ, який презентує країну як суверенну незалежну державу.

Тризуб - давній символ. Його найдревніше зображення, віднайдене археологами, датується X ст.

Відомо до 40 його тлумачень: поділ Всесвіту на небесне, земне й потойбічне, поєднання Божественного, Батьківського й Материнськогосвященних начал, трьох природних стихійповітря, води й землі.

Найдавніші археологічні знахідки знака, схожого на тризуб, належать до часів Трипільської культури IV – III тис. до н.е. Тризуб там був знаком влади, який згодом поширився на інші культури і зайшов до Боспорського царства (Крим, Тамань, Тмутаракань).

У результаті безпосередніх звязків Києва з Боспорським царством і впливу грецької культури тризуб поширився на Київську Русь.

У Давній Русі тризуб був родовим знаком князівського роду Рюриковичів. Особливо багато артефактівза період князювання Володимира Святославовича. Тому тризуб і вважається знаком князя Володимира Великого.

Після занепаду роду Рюриковичів воно поступово витіснилося.

Відродження тризубу як геральдичного знаку відбулося вже у ХХ ст.

Золотий Тризуб на синьому щитінаціональний символ українців часів визвольних змагань XX ст.

У грудні 1917 р. Українська Центральна Рада прийняла тризуб в якості герба УНР. Фактично це було схвалено 18 січня 1918 р., а 1 березня проголошено закон про герб, на виконання якого 22 березня 1919 р. було викладено опис герба з тризубом як головним його елементом.

22 січня 1919 згідно із законом про Злуку тризуб увійшов до крайового герба Західної області УНР.

Тризуб залишався головним елементом герба гетьманської держави П. Скоропадського, а також Директорії.

Уперше конституційно тризуб був оформлений як державний герб у травні 1920 р. Всеукраїнською Національною Радою, а вдруге спеціальною «Урядовою Комісією з виготовлення Конституції Української Держави» 1 жовтня того ж року.

У 1939 р. тризуб став державним гербом Карпатської Русі, що проголосила самостійність після розпаду Чехоcловацької Республіки.

Проект сучасного герба був розроблений групою українських геральдистівА. Гречилом, О. Коханом та І. Турецьким.

28.06.1996 р. була прийнята Конституція України, яка у Статті 20 проголошувала Тризуб головним елементом Великого Державного герба України.













 

Немає коментарів:

Дописати коментар