суботу, 21 січня 2023 р.


Арт-інформ:"Степан   Чарнецький - автор гімну українських стрільців"

21 січня виповнюється 142 роки від дня народження Степана Чарнецького - поета. журналіста, актора, театрального діяча, автора гімну Українських січових стрільців "Ой, у лузі червона калина" (1881-1944).

Народився Степан Чарнецький в с.Шманьківці (нині Тернопільщина) тринадцятою дитиною в родині. До 12 років він говорив польською мовою, його мама була з полонізованого німецького роду, але  пізніше почав навіть робити зауваження студентам-українцям, які в побуті не спілкувалися українською. Його племінниця  зазначала, що саме він її зробив українкою.

Навчався у Львівській реальній школі і Львівському політехнічному інститут, але покинув політехніку, захопившись літературою і театром, друкував вірші і фейлетони, рецензії на театральні вистави, перекладав для українського театру п’єси і лібрето опер з німецької та польської мов.

У 1908 р. вийшла перша збірка Степана Чарнецького “В годині сумерку”. У 1913-- 1914 рр. він працював режисером і художнім керівником театру “Руська бесіда”.

Під час Першої світової війни Степан Чарнецький був мобілізований до війська, але за станом здоров’я звільнений від служби. Друкувався в пресі, пізніше був референтом преси у Львівському магістраті.

Після 1939 р. Степан Чарнецький працював науковим співробітником Львівської наукової бібліотеки (нині - Львівська наукова бібліотека імені В.Стефаника НАН України).





Немає коментарів:

Дописати коментар