вівторок, 12 січня 2021 р.

 

                   Перший дитячий казкар Шарль Перро






 

Він був відомим поетом свого часу, академіком, автором видатних наукових праць. Але всесвітню славу і визнання нащадків йому принесли не його товсті серйозні книги, а чудові казки.

 Мало хто не знає казок «Червона шапочка», «Попелюшка», «Спляча красуня», «Кіт у чоботях», «Синя Борода»… Хтось їх вперше почув від своєї мами чи бабусі в ранньому дитинстві, а для когось вони були одними з перших книг, прочитаних самостійно.

 До Шарля Перро спеціально для дітей ніхто не писав, тому його казки поклали початок дитячої літератури як самостійного жанру.

Казки письменника дивовижні і цікаві. В них діють чарівники та чарівниці, є чоботи-скороходи, чарівна паличка, тварини розмовляють людською мовою…

Та не менш цікавими є факти з біографії письменника.

 

Шарль Перро народився 12 січня 1628 року в родині судді Паризького парламенту П’єра Перро і був молодшим з його шести дітей (разом з ним народився і брат-близнюк Франсуа, який помер через 6 місяців). З його братів Клод Перро був відомим архітектором, автором східного фасаду Лувру.

Першу чарівну казку свого дитинства хлопчик почув від своєї няні. Йому настільки сподобались чарівні казки, що він готовий був слухати їх знову і знову. Він навіть спробував разом  зі старшими братами написати свою казку. І називалась вона «Кохання лінійки до компаса»

В шість років він навчився читати, а у 8 років його віддали на навчання в коледж Бове, який був розташований недалеко від будинку родини Перро. Це було на цілий рік раніше, ніж треба було на той час.

Спочатку Шарль відставав у навчанні. Але зовсім не ранній вік хлопця був причиною тому. Вчені стверджують, що в силу того, що між близнюками до кінця життя існує невидимий зв’язок. Смерть одного з них навіть в ранньому дитинстві стає глибокою травмою для другого. Дослідники творчості Перро припускають, що з Шарлем трапилося щось подібне, коли помер його близнюк Франсуа. Шарлю було так важко, ніби, за його словами, йому «відрізали половину». Це відчувають і можуть зрозуміти лише близнюки.

Шарль став мовчазним, усього боявся, цурався людей. До 13 років коледж Бове був для Шарля справжнім жахом. В нього тут не було друзів, бо однолітки сторонилися його. Але не чіпали, тому що в цьому ж коледжі навчалися старші брати Шарля, які могли за нього заступитися.

Згодом він став майже найкращим учнем. Та через складний характер Шарлю довелося залишити коледж і навчатися самостійно.

Батько наполягав, щоб син одержав юридичну освіту. Шарль в 17 років вступив до університету і в 23 роки отримав диплом юриста.

П’ять років юнак працював адвокатом і захищав бідних людей. Він міг це собі дозволити, так як ніколи не був обмежений у коштах, і займався тільки цікавими з точки зору адвокатури справами. Але незабаром йому стало просто нудно, і він пішов працювати в міністерство фінансів Франції. Це принесло Шарлю Перро визнання при дворі Людовика IV.

Шарль Перро одружився в 1672 році на молодій красуні, яка була на 13 років молодша за нього. Дружина Шарля померла в 1678 році після народження дочки і трьох синів.

У 67 років Перро вирішив написати для своїх дітей декілька казок  із моральними повчаннями-віршиками. 

Першими він опублікував казки "Грізельда", "Кумедні бажання" та "Осляча шкіра". А 1697-го видав збірку "Казки матінки Гуски, або Оповідання та казки минулих часів із моральними повчаннями", до якого увійшли 7 перероблених народних казок ("Спляча красуня", "Червона Шапочка", "Синя Борода", "Кіт у чоботях", "Попелюшка" , «Хлопчик-мізинчик») і одна казка, складена самим Перро  («Ріке-Чубчик»)





Поступово вся Європа полюбила його героїв, а його казки ввійшли до золотого фонду дитячої літератури.

 16 травня 1703 року Шарль Перро пішов з життя. Йому було лише 75 років. Поховали його на паризькому кладовищі Сен Бонуа. Але доки читають його казки, живе пам'ять про нього.

На сюжети казок Перро створено опери «Попелюшка», «Замок герцога Синя Борода», балети «Спляча красуня», «Попелюшка», багато фільмів та мультфільмів.

Шановні наші читачики!

У фонді нашої бібліотки є всі казки Шарля Перро. Серед них нові сучасні українські видання з надзвичайно гарними ілюстраціями. 

Поспішайте до бібліотеки, щоб познайомитись з цими справжніми шедеврами!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар