пʼятницю, 29 березня 2019 р.

                             "Театр - дзеркало душі."




Театр – видовищний вид мистецтва, який представляє сукупність різних мистецтв і має свою специфіку. Цікаві факти про театр будуть представлені тут.
  1. Основи театру зародилися ще в античні часи. Давньогрецькі театральні виступи були присвячені богам землеробства, в основному Діонісу. В ті часи були п’єси лише двох жанрів – трагедія і комедія, а всі ролі виконувалися чоловіками.
  2. Давньоримської публіці подобалися криваві видовища. Якщо за планом актор повинен був загинути, то його в останній момент могли поміняти на злочинця, засудженого до смертної кари, і вбити безпосередньо на сцені.
  3. За часів Пушкіна крісла в театрі розташовувалися лише в перших рядах залу і були призначені для багатих і відомих персон. Далі розташовувалися стоячі місця для звичайних людей, куди квиток коштував набагато дешевше. На відомі спектаклі було чимало бажаючих, тому справжні любителі театру приходили заздалегідь, щоб зайняти кращі стоячі місця.
  4. У стародавній Сицилії були уявлення, що тривають місяцями. Кожен день, після роботи люди прямували в театр, щоб подивитися довгоочікувану постановку.
  5. Існує театр жорстокості. Але нічого жорстокого там не помітити, оскільки уявлення будуються на жестах і невиразних звуках.
  6. У штаті Вірджинія в США розташовується «бартерний театр», в який можна потрапити, принісши продукти харчування.
  7. Знаменита фраза «Фініта ля комедія» в перший раз прозвучала в стародавньому Римі. Цим виразом закінчувалися всі постановки.
  8. Слова «суфле» і «суфлер» виходять від одного французького слова «souffle» (видих, подув). Суфле – через те, що легке ніби повітря, суфлер – тому, що всі підказування акторам зобов’язані бути тихими і непомітними від глядача.
  9. У Іонії дуже цінувалися оплески глядачів. Через це одноруких воїнів садили з лисими рабами, щоб ляскаючи по лисині, вони змогли таким чином аплодувати.
  10. У театрі Риму завіса не піднімається вгору, не розходиться в сторони, а опускається в щілину в підлозі.
    Комедія Юрія Мокрієва: "Веселі заручини".

Немає коментарів:

Дописати коментар