неділю, 24 березня 2019 р.

            20 березня - загальнообласний день читання творів Туве Янссон " Країна мумі-тролів".

Туве Маріка Янсон – геніальна фінська казкарка і художниця, авторка повістей про Мумі - тролів .Туве Маріка  Янсон (9 серпня 1914 – 27 червня 2001) Стала всесвітньовідомою, найзнаменитішою казкаркою Фінляндії завдяки своїм книгам про Мумі – тролів.
Туве Янсон росла в дружній мистецькій родині (батько - скульптор, мати – художниця, ілюстратор книг, брати - фотограф і художник). Юність провела в місті Гельсінкі. Навчалась в художніх школах Стокгольма та Парижа. Подорожувала Італією, Францією і Німеччиною
Багато часу Туве проводила у бабусі, яка жила біля лісу в містечку Бліда. Цей ліс у мріях дівчинки ставав казковим. Вона придумувала його мешканців . Так і народилися кумедні Мумі - тролі.
Отакого непростого героя вигадала юна дівчинка Туве, сидячи в теплому будиночку на березі Фінської затоки, куди вона з батьками приїжджала на літній відпочинок. Цікаво, що спочатку народився намальований Мумі – троль.
Про мумі - тролів Янсон написала 9 повістей

За свої казкові твори Туве Янсон отримала високі відзнаки різних країн: Премія імені Нільса Хольгерсона кращому дитячому письменнику року (1953); Медаль Г.Андерсена за внесок у розвиток дитячої літератури (1966); Премія Шведської академії мистецтв (1972); Золота Президентська медаль Фінляндії (1976); Почесне звання доктора мистецтвознавства університету Гельсінкі (1978); Премія імені Сельми Лагерлеф за внесок у літературу (1993); Літературна премія Американо-Скандинавського культурного фонду.(1996). З 2002 року у Фінляндії засновано премію імені Туве Янсон, яку вручають письменникам, котрі пишуть для дітей.

До першої із трьох книг серії «Країна Мумі-тролів» найзнаменитішої казкарки Фінляндії Туве Янсон про кумедних мумі-тролів та інших дивовижних істоток, що населяють Долину Мумі, увійшли повісті «Маленькі тролі і велика повінь», «Комета прилітає», «Капелюх Чарівника».

Книга друга з серії «Країни Мумі-тролів» – це нові неповторні зустрічі з милим сімейством Мумі-тролів та їхніми багатьма друзями. Маленькі герої книжки підросли настільки ж, наскільки подорослішали читачі «Країни Мумі-тролів». Тепер їм доводиться замислюватися над важливими речами, якими сповнений світ, – такими, як сенс життя, самопізнання і самоствердження, любов, взаємоповага. В книгу увійшли повісті «Мемуари Тата Мумі-троля», «Небезпечне літо», «Зима-чарівниця».
Третя книга з серії «Країни Мумі-тролів» – це нові неповторні зустрічі з милим сімейством Мумі-тролів та їхніми багатьма друзями. В книгу увійшли повісті «Невидиме дитятко», «Тато і море», «Наприкінці листопада».


Немає коментарів:

Дописати коментар