суботу, 15 травня 2021 р.

 

                      Історична панорама:

                 "Героїчний вчинок українців".






За час Голокосту нацисти знищили 6 мільйонів євреїв в Європі, серед них 1,5 мільйона дітей. Цифри ці досить умовні, бо повного поіменного списку жертв цієї трагедії немає. Міжнародний інститут збереження пам'яті жертв Голокосту "Яд Вашем" в 1953 році ухвалив закон про те, щоб віддати належне тим людям не єврейської національності, які під час Другої світової війни рятували євреїв. А у 1963 році були визначені критерії присвоєння звання Праведник народів світу. Країни, які були залучені в Другій світовій війні, виявляли таких, оформляли необхідні для цього документи, а потім на спеціальній комісії з Праведників народів світу ухвалювалося остаточне рішення по кожній конкретній людині.

У роки Другої світової війни окупована нацистами Україна була одним із місць масових репресій проти євреїв і знищення їх. Одним із найсумнозвісніших таких місць є Бабин яр у Києві. За період з 1941 по 1945 роки в Україні фашисти знищили 1,5 мільйона євреїв. Багато українців рятували євреїв, своїх знайомих, сусідів чи й сторонніх, від концтаборів і смерті, хоча за це нацисти жорстоко карали. 

 

У березні 2021 року Об'єднана єврейська община України спільно з Українським інститутом вивчення Голокосту ТКУМА створили цифровий проєкт Праведники народів світу. Україна, метою якого є вшанування подвигу українців, які в роки нацистського терору ризикували власним життям і життями своїх рідних для порятунку євреїв, а також поширити інформацію про людей, які виявили милосердя і надавали допомогу єврейському населенню попри смертельну небезпеку для себе та своїх близьких.

Понад 2,5 тисячі імен визнаних Праведників народів світу з України висічені на стіні честі в ізраїльському національному меморіалі Катастрофи (Голокосту) та Героїзму "Яд Вашемі".

Немає коментарів:

Дописати коментар