суботу, 4 березня 2023 р.

Голосні читання:" Із щирим словом до дітей"

 


Наталя Забіла – вроджена казкарка і улюблена українська письменниця усіх малюків України. Її цікаві вірші, казки, оповідання знають всі діти. 

Народилася Наталя Львівна 5 березня 1903 року.  У ії родині любили мистецтво – живопис, музику, літературу. Мати часто читала дітям вірші, які знала напам'ять.  Наталя змалку цікавилася літературою. У 1917 році майбутня письменниця разом із сім'єю переїхала в Україну, до селища Люботина, що на Харківщині. Тут пані Наталя працювала вчителькою. У 1924 році, коли Наталя Забіла ще  вчилася в Харківському інституті народної освіти, вона надрукувала свої перші вірші. Потім все частіше її вірші стали з'являтися на сторінках багатьох українських газет та журналів.  Згодом вийшли друком і перші її книжки.  Майже всі книги Наталі Забіли написані для юних читачів, але і старше покоління із задоволенням читає-перечитує її чудові твори.

Притаманне їй уміння просто і невимушено розмовляти з дітьми, знання психології малят, уміння писати зрозуміло й цікаво, лірично й серйозно, подаючи одночасно потрібну інформацію та виховуючи найкращі людські якості, залишають її твори актуальними і сьогодення. 



    Всі казки Н.Забіли вводять читача в світ веселих пригод. У казках письменниці часом діють давно відомі персонажі (лисиця і журавель, зайчик, білочка, їжачок і т. д.),  сюжети   яких перекликаються з народними сюжетами. Проте, звучать ці твори зовсім по-новому. Для них характерні «щасливі» закінчення, які логікою доводить, що злу, жорстокості, усякій біді повинен прийти кінець.

Наталя Забіла подарувала дітям майже двісті книжок. 

Померла письменниця 6 лютого 1985 року в Києві.








Немає коментарів:

Дописати коментар