неділю, 15 травня 2022 р.

Літературний портрет: "Андрій Чайковський цікаві факти з життя".

 #ювілейписьменника



Чайковський Андрій Якович народився 1857 року в містечку Самбір. В родині дрібного урядовця. Дуже рано залишився сиротою. Виховувала його бабуся, яка і навчила його читати та писати.

Малий Андрійко навчився читати польською, оскільки українського букваря тоді не було.

До початкової школи не ходив, навчався вдома. Іспити за початкову школу здавав приватно.

Закінчив філософський факультет та правничий відділ у Львівському університеті.

Рік відслужив воєнну службу та брав участь у придушенні повстання в Боснії у складі 77-го піхотного полку. Там він замалював нариси про свої пригоди, які пізніше були надруковані та визвали велику зацікавленість у галичан та І. Франка, з яким він поступово зближується. Саме Франко заохочував Чайковського до написання, бачачи у ньому талановитого письменника.

Перші літературні кроки зробив в 1888 році (йому був 31 рік) – в газеті «Діло» опублікували його статтю «Причини зубожілості наших селян в судівництві».

В роки Першої світової війни був заарештований як українофіл та засланий до львівської в’язниці «Бригідки» на два тижні.

Після виходу з в’язниці пише свої найкращі твори – «Віддячився», «Перед зривом», «Сагайдачний», «На уходах», «Полковник Михайло Кричевський».



Серед улюблених 

творів наших читачів

історична повість Андрія Чайковського «За сестрою», яка  переносить читача в давні часи і знайомить з життям запорозьких козаків, які боронять свій край від татарських набігів.

Немає коментарів:

Дописати коментар