суботу, 19 лютого 2022 р.

 

Українознавча палітра; « Наш герб – тризуб. Це воля, слава й сила».

Наш герб — тризуб. У ньому сила
Отця небесного і сина.
Уважно придивись до нього —
На Духа схожий він Святого,
Що голубом злетів з небес
І у людських серцях воскрес.
Тризуб, немов сім’я єдина,
Де тато, мама і дитина
Живуть у мирі і любові
На Україні вольній, новій.



19-го лютого був затверджений один із трьох головних символів української державності - офіційний малий герб держави Україна. Поруч з прапором, гімном, герб є основними символами державності. Маємо для вас десять цікавих фактів про герб, який ще називають тризубом. 



1. Герб поєднав сучасну історію України з Київською Руссю 

100 років тому, коли Україна вперше за тривалий час отримала змогу відновити свою державність, у 1917 році тривали дискусії в колах тодішньої еліти, який з історичних символів гідний стати головним знаком новітньої української державності.

Основних претендентів було декілька: галицький золотий лев, що спинається на скелю, київський архистратиг Михаїл, герб Наддніпрянської України; козак із мушкетом часів Гетьманщини.

Офіційне зображення державного герба УНР з’явилося 22 березня 1918 року – рівно через два місяці після проголошення її незалежності IV Універсалом Центральної Ради

2. Досі немає точно тлумачення, що означає тризуб .

Тут можна оперувати лише здогадками та версіями, оскільки научного тлумачення, яке б опиралося на факти, архіви, документи немає.Сто років тому в українському гербі роздивилися слово "ВОЛЯ". Це те, до чого завжди прагнули українці - жити вільно та вольно на своїй землі. 

3. Тризуб був під забороною 

У СРСР тризуб піддавався офіційній дискредитації, попри це залишаючись символом національно-визвольного руху. 




Немає коментарів:

Дописати коментар