четвер, 23 липня 2020 р.

                           Загадковий світ природи
            (Інформаційний калейдоскоп).




           35 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО ДЕЛЬФІНІВ.

Як думаєте, дельфіни відносяться до класу риб чи ссавців? Більшість з вас, швидше за все вирішить, що раз він живе у воді, то значить відноситься до риб. Але ми Вас розчаруємо, дельфін – ссавець. Дельфіни володіють всіма ознаками ссавців, а саме, вони вигодовують своїх дитинчат молоком, вони теплокровні та мають шерсть. Так-так! Ви не помилилися, саме шерсть. Новонароджені дельфіни мають слабко виражений волосяний покрив, у міру дорослішання він рідшає, а незабаром зовсім зникає. Походять дельфіни від наземних тварин. Близько 50 мільйонів років тому в прибережних водах полювала тварина, яка трохи нагадувала вовка. Поступово еволюція пристосувала її для життя у воді. Передні лапи перетворилися в ласти, задні лапи стали коротшими і утворили хвіст, дихальний отвір перемістився на задню частину голови. Живуть дельфіни в сім'ях, на чолі як правило самка. Іноді пара сімей може об'єднуватися заради полювання. Ці ссавці дуже розумні, дбають про поранених родичів, що допомагають при родах і можуть відганяти акул від сім'ї. В природі існує майже сорок видів дельфінів, їх найближчі родичі – кити і морські корови. Дельфіни еволюціонували відносно недавно – близько десяти мільйонів років тому, під час міоцену. Більшість видів дельфінів живе в солоній воді, але є і прісноводні тварини. Далі нам хочеться поділитися кількома цікавими фактами з життя цих милих створінь.
 #1: Дельфін – єдиний ссавець, народження якого починається з хвоста, а не з голови. Молоді дельфіни залишаються з матір'ю протягом 2 або 3 років.
#2: Дорослі дельфіни досягають розмірів від 1,2 м в довжину при вазі від 40 кг (річковий дельфін).
#3: Деякі дельфіни можуть розрізняти до 60 слів, з яких можливо скласти до 2000 речень.
 #4: Дельфіни, не живуть на самоті. Вони мають складну соціальну структуру, і широкий діапазон емоцій, у тому числі почуття гумору.
#5: Вбивство дельфінів в Древній Греції вважалося образливим і каралося смертю. Греки називали дельфінів "священної рибою" і надали оракулу бога сонця Аполлона в Дельфах на горі Парнас форму дельфіна.
#6: Римляни припускали, що дельфіни проводять душі до "Островів Блаженних". В руках римських мумій були знайдені зображення дельфінів, які призначалися для забезпечення їх безпечного проходу в загробне життя.
#7: Дельфіни не мають нюху, але у них є почуття смаку. Подібно людям, що вони можуть розрізняти солодкий, кислий, гіркий і солоний смаки.
#8: Знамениті філософи, такі як Пліній, Геродот, Еліан і Аристотель описували співчуття, дружбу і майже моральну природу дельфінів.
#9: Гідролокатори дельфіна не здатні виявити тонкі нитки рибальських сіток, через що гинуть мільйони тварин.
 #10: Були знайдені різьблені зображення дельфінів в далекому від моря пустельному містечку Петра в Йорданії.
#11: Іноді дельфіни вбивають акул, таранячи їх "дзьобами".
#12: Столова ложка води в легенях дельфіна з легкістю його втопить. У свою чергу, людина може захлинутися після того, як вдихне 2 столові ложки води.
 #13: Дитинча дельфіна повинне навчитися затримувати дихання під час годування.
#14: Самка дельфіна може надати допомогу при складних пологах іншої самки. В цей час дельфіни, що знаходяться поблизу, оберігаючи самку-породіллю, плавають навколо неї для захисту.
 #15: Дихало є продовженням носа у дельфіна, яке переміщується вгору до верхньої частини голови.
 #16: Повітря випускається з дельфінячого дихала на швидкості, більше 160 км/год.
#17: Середня швидкість з якою пливе дельфін – 5-13 км/год. Вона залежить від різновидів та ситуацій, деякі дельфіни можуть пересуватися зі швидкістю до 32 км/год.
#18: Очі дельфіна продукують "дельфінячі сльози", слизьку секрецію, яка захищає очі від сторонніх предметів та інфекцій, знижує тертя між поверхнею очей і навколишнього морською водою. Морські дельфіни бачать досить добре як під, так і над водою.
#19: Дельфіни "бачать" у тому числі за допомогою ехолокації. Вони випромінюють серію звуків в ультразвуковому діапазоні і "ловлять" їх відображення за допомогою спеціальних органів. Коли звук потрапляє на об'єкт, "ехо" повертається до дельфіна, що дозволяє йому буквально відчути відстань до нього, форму, щільність, розташування і фактуру.
#20: Дельфін може відтворювати звуки для спілкування та ультразвукові коливання для ехолокації одночасно.
#21: 120-кілограмовий дельфін з'їдає близько 33 кілограмів риби в день. Але на відміну від людини, дельфін не набирає жирову масу.
 #22: За допомогою своєї ехолокації дельфіни можуть розрізняти своїх родичів, а також металеві предмети різних розмірів і складів.
 #23: Дельфіни здатні використовувати магнітне поле Землі, щоб прокласти свій шлях, тому вчені припускають, що деякі берега, де водяться дельфіни, мають аномальне магнітне поле.
#24: Дельфіни здатні впізнавати себе в дзеркало.
 #25: На відміну від людей дельфін не може дихати рефлекторно і якщо йому дати наркоз то він задихнеться.
 #26: Дослідники підозрюють, що дельфіни також можуть використовувати свої вокальні дані, не тільки для ехолокації, але і щоб оглушити або паралізувати жертву під час полювання.
 #27: В той час, як більшість диких тварин уникають контакту з людьми, дикі дельфіни, як відомо, обожнюють грати і спілкуватися з людьми, особливо з дітьми.
 #28: Під час сну лише одна півкуля мозку дельфінів спить, інша обов'язково працює, тим самим відстежуючи небезпеки та контролюючи роботу внутрішніх органів.
 #29: Молоді дельфіни обожнюють грати навколо човнів, під серфінговими дошками, і навіть допомагають рибалкам, давши зрозуміти, коли сітки забиваються рибою і саме час їх витягувати.
#30: Дельфіни плавають колами і одним оком завжди спостерігають за тим, щоб до них не підкрались хижаки. Через певний відрізок часу вони починають плавати у зворотний бік і спостерігають вже іншим оком.
#31: Найбільш сенсаційним відкриттям стала наявність у дельфінів імен, по яких їх розрізняють побратими. Причому кожне дельфінятко отримує своє ім'я при народженні. Це довели експерименти: на записаний свист-сигнал, що означає ім'я, відгукувався один і той же дельфін.
#32: Більшість дельфінів не бачать предметів попереду себе. Дельфіни та касатки при розгляданні предметів лягають на бік і досліджують їх за допомогою то одного, то іншого ока.
#33: Дельфіни дихають повітрям. У них немає зябер, як у риб, зате є легені й дихало на верхній частині тулуба. Це ж дихало кити та дельфіни використовують, щоб видавати різні звуки. Афаліни зазвичай затримують дихання в середньому на 7.25 хвилини. Але можуть провести під водою і до 15 хвилин.
#34: У роті дорослого дельфіна налічується до 210 зубів, які призначені для захоплення і утримання риби. Ковтають їжу не жуючи, так як не мають жувальних м'язів.
 #35: В природі існує лише три види ссавців, що займаються сексом заради задоволення – люди, карликові шимпанзе та дельфіни. І на останок хочеться добавити, що на відміну від риб, які рухають хвостом з боку в бік, дельфін махає хвостом вгору вниз.

                  Цікаві факти про китів


Диво-риба?
Про те, що кит не риба, а ссавець було відомо вже в античності. Це стверджував Арістотель.

Кити дихають повітрям за допомогою легенів, є теплокровними, годують дитинчат молоком з молочних залоз і мають деяку (хоча і досить незначну) шерсть.

Кити і всі китоподібні, швидше за все, в процесі еволюції спочатку вийшли з води, а потім знову туди повернулися. Сталося це приблизно 50 мільйонів років тому. Можливо, стародавні кити могли народжувати на суші: у 2000-2004 роках в горах Пакистану були знайдені скам'янілі останки вагітної самки і самця кита.

У китоподібних, на відміну від інших ссавців, легені з ротовою порожниною не пов'язані. Тварина вдихає повітря, піднявшись на поверхню води: легені наповнюються повітрям, яке, поки кит залишається під водою, нагрівається і насичується вологою. Коли кит спливає на поверхню, з силою видихається їм повітря, стикаючись з холодним зовнішнім, утворює стовп конденсованої пари - так званий фонтан.

Кров кита здатна поглинати більше кисню, ніж кров наземних ссавців.

Вчені вважають, що передні плавники кашалота - не що інше, як видозмінені лапи.

Самки китів виношують дитинчат 11 місяців, "малята" народжуються довжиною близько 7,5 метра і вагою 2-3 тонни, при цьому яйцеклітина кита розмірами не перевершує яйцеклітину миші.

Приблизно до семи місяців китеня харчується материнським молоком, щодня випиваючи близько 380 літрів. До цього віку кити збільшуються до 16 метрів в довжину і важать 23 тонни.

Най-най...
Кити - найбільші, найдовші (до 33 метрів), найважчі (до 150 тонн), найгучніші, найвитриваліші ссавці.

Найбільший кит, а відповідно, найбільше ссавець планети - синій кит. Причому самка синього кита завжди крупніша самця.

На язику синього кита, який важить до 4 тонн, може вміститися близько 50 чоловік - футбольна команда у повному складі разом з тренерами, запасними гравцями та обслуговуючим персоналом.

Серце синього кита розміром з невеликий автомобіль важить 600-700 кг і по судинах діаметром з відро перекачує близько 8 тисяч літрів крові.

За 1 секунду синій кит вдихає приблизно 2 тисячі літрів повітря, всього ж в легенях цього гіганта здатні вміститися до 14 кубометрів повітря.

Кити можуть не спати три місяці, не їсти вісім, не дихати до двох годин і при цьому долати гігантські відстані до декількох тисяч кілометрів.

Щодня дорослий синій кит поглинає близько мільйона калорій. У меню тварини входить приблизно тонна криля - невеликих рачків. Взагалі ж кити їдять невеликих риб, каракатиць і планктон.

Кити можуть ковтати і великих риб, одного разу в шлунку 16-метрового кашалота були виявлені дві 3-метрові акули.


Вони особливі
Кашалоти здатні пірнати на глибину до 1000 метрів. Тиск на такій глибині в 100 разів перевершує тиск на поверхні.

При зануренні пульс кита падає до десяти ударів на хвилину і кров припиняє поступати в судини плавників, шкіри, хвоста. Вона живить тільки мозок і серце.

Кашалоту ж належить найбільший у ссавців мозок - до 8 кілограмів. Мозок синього кита, який значно більше кашалота, важить лише 3 кілограми.

Око великих китів важить близько кілограма. Дуже маленькі, адаптовані до життя в морі очі здатні витримувати високий тиск при зануренні тварини на велику глибину, з слізних проток виділяються великі жирні сльози, що допомагають ясніше бачити у воді і захищають очі від впливу солі.

У китів немає зовнішніх вух, вони чують нижньою щелепою. Від неї звук йде по особливій западині до середнього і внутрішнього вуха.

Кити постійно прислухаються, тому що у них немає нюху і слабо розвинений зір. Звук дає китам можливість орієнтуватися, спілкуватися між собою і харчуватися, хоча точне призначення звуків, які видають кити, досі не з'ясовано.

Кит-горбань насправді зовсім не горбатий. Своєю назвою він зобов'язаний звичкою перед зануренням виставляти над водою більшу частину спини.

Кити дуже страждають від шуму у світовому океані, який з'являється через діяльність людей.

Кит - єдиний, крім людини, ссавець, який співає. Найкоротша «арія» кита триває шість хвилин, найдовша - близько півгодини. Спочатку вважали, що співають лише самці, однак є відомості, що самки співають пісеньки своїм малюкам. При цьому, у китів немає голосових зв'язок.

Білі кити білухи - "найбалакучіші" представники китоподібних. Через різноманіття видаваних білухою звуків їх часто називають "морськими канарками".

Хвости китів індивідуальні, як відбитки пальців у людини. Розрізи і борозни, шрами, плями бурих водоростей створюють на хвостах китів неповторні малюнки.

20-метрові фінвали - це єдині ссавці на землі з асиметричним забарвленням. Правий бік у фінвала - білий, а лівий - чорний.

Найбільш тривалі міграції здійснюють сірі кити. Щоосені вони пропливають кілька тисяч кілометрів від своїх пасовищ в Беринговій протоці і Чукотському морі до спокійних лагун півострова Каліфорнія, де вони і розмножуються. У лютому вони пускаються в зворотний шлях, причому під час цієї тримісячної подорожі лише зрідка зупиняються для сну.

Косатка, яку часто називають китом-вбивцею, чия довжина близько 9 метрів, а вага 10 тонн, насправді - дельфін.


Завітавши у бібліотеку Ви дізнаєтеся ще багато цікавого про цих тварин. А допоможуть, Вам, у цьому чудові книги.

Немає коментарів:

Дописати коментар