середу, 8 липня 2020 р.

                                  Народознавчий етюд: 


         «Рід, родина, рідня – все це моя сім’я».

День родини в Україні святкують 8 липня вже кілька років поспіль. Але це доволі молоде свято. адже його почали відзначати щорічно лише з 2012 року.
Цікаво, що День родини припадає на день Петра і Февронії, покровителів сім'ї та шлюбу. Їхній шлюб є зразком християнського шлюбу.


Покровителями свята є Петро і Февронія. Благовірний князь Петро був другим сином муромського князя Юрія Володимировича. Він вступив на муромський престол в 1203 році.
За кілька років до цього князь Петро захворів проказою, від якої ніхто не міг його вилікувати. У сонному видінні князеві було відкрито, що його може зцілити Февронія, дочка "дереволаза-бортника", який добував дикий мед. Вона жила у селі Ласкавому в Рязанській землі.

Февронію слухалися дикі тварини, вона знала властивості трав і вміла лікувати недуги, була красивою, благочестивою, мудрою і доброю дівчиною. Князь пообіцяв одружитися з нею після зцілення. Февронія зцілила князя, проте він не дотримав свого слова. Хвороба поновилася, а Февронія знов вилікувала його і таки вийшла за нього заміж.
Коли Петро успадкував престол, бояри не захотіли мати княгиню простого звання, заявивши йому: "Або відпусти дружину, яка своїм походженням ображає знатних баринь, або залиш Муром". Тоді пара на човні відплила по Оці і почала жити простим життя, насолоджуючись тим, що разом.

У Муромі ж почалися міжусобиці і вбивства за престол. Тоді бояри схаменулися, зібрали раду і вирішили кликати князя Петра. Князь і княгиня повернулися. Февронія ж зуміла заслужити любов городян.
У похилих роках князь і княгиня прийняли чернечий постриг у різних монастирях з іменами Давид і Єфросинія. Вони хотіли померти в один день і заповіли покласти їхні тіла в одній домовині, заздалегідь приготувавши гробницю з одного каменю з тонкою перегородкою. Так і сталося – померли вони в один день і годину – 25 червня (за новим стилем – 8 липня) 1228 року.
            Ідеї для святкування Дня родини
У цей день намагайтеся приділити своїм рідним побільше уваги та подарувати радісні емоції.
Ви також можете провести День родини у незвичний спосіб. Пропонуємо вам декілька варіантів:
– поміняйтеся ролями: нехай ваші діти спробують побути батьками, а ви – дітьми (тільки не забудьте встановити правила);
– здійсніть список мрій – складіть його всією родиною і за один день намагайтеся втілити якомога більше;
– влаштуйте квест з незвичним маршрутом, поділіться на команди;
– приготуйте спільну вечерю, поділивши між собою обов’язки.
– обійміть членів своєї родини, скажіть їм, як ви їх любите і цінуєте, поділіться своїми почуттями.

У будь-якому разі цей день – лише привід провести час із родиною по-особливому. Даруйте щасливі миті рідним щодня, без лімітів і бережіть своїх близьких.


Прислів’я про родину
Шануй батька й неньку, буде усе гладенько. 
На сонці тепло, а біля матері добре.
Який кущ, така й хворостина, який батько, така й дитина.
Живуть між собою, як риба з водою.
Цитати про родину
Родина – це те первинне середовище, де людина повинна вчитися творити добро (Василь Сухомлинський).
Моя родина – це моя сила і моя слабкість (Айшварія Рай Баччан).
Кожна родина – це справжній маленький культ (Чак Паланік).
Ніякі проблеми не страшні, якщо вдома тебе чекають люблячі люди (Шахрукх Кхан).
Ти можеш не знати своїх батьків, але твоя сім’я існує незалежно від твого знання або незнання. Ти можеш віддалитися від родичів, порвати з ними всякі стосунки, але ти не вправі стверджувати, що цих родичів у тебе немає (Діана Сеттерфілд).
Родина – це візерунчаста павутина. Неможливо торкнути одну її нитку, не викликавши при цьому вібрації всіх інших. Неможливо зрозуміти частинку без розуміння цілого… (Діана Сеттерфілд).
Родина – ось що найважливіше, ось що змушує битися моє серце (Філіппа Грегорі).

Немає коментарів:

Дописати коментар