неділю, 14 червня 2020 р.


«ЧЕРВОНА ЛІНІЯ ПОРЯТУНКУ».
Сьогодні – Всесвітній день донора крові. Він нагадує, що кожен може стати супергероєм.

Для того, щоб рятувати людські життя, не обов'язково кататися на бетмобілях, або носити плащ супермена. Достатньо відвідати найближчий пункт здачі крові та стати донором, подарувавши таким чином надію на життя відразу трьом людям.

Кожну хвилину кому-небудь у світі потрібна донорська кров. Вона є життєво необхідною як для лікування, так і для екстреної медичної допомоги.
Безпечна кров використовується для продовження та покращення життя людей, які страждають на смертельно небезпечні захворювання, проведення складних медичних і хірургічних процедур. З її допомогою рятують матерів і новонароджених, а також поранених у стихійних лихах, нещасних випадках або збройних конфліктах.
Проте, на жаль, не всі люди, які потребують донорської крові, можуть отримати до неї доступ. Через невелику кількість охочих поділитися нею або відсутність обладнання для дослідження крові ця проблема притаманна у більшості країн з низьким і середнім рівнем доходу. Й ось, як до неї привертають увагу 
Всесвітній день донора
Його було засновано в 2005 році, щоб висловити вдячність донорам і закликати людей більш активно здавати кров.
Цього дня не тільки звучать слова подяки на адресу донорів, але й проводяться заходи із підвищення обізнаності про глобальні потреби в безпечній крові і про те, як кожна людина може сприяти їх задоволенню", - так про 14-те червня відгукуються у ВООЗ.
До слова, дату 14 червня обрано невипадково: цього дня у 1868 році народився австрійський лікар Карл Ландштейнер, завдяки якому світ дізнався про існування груп крові.
Як відзначається
Щороку Всесвітня організація охорони здоров'я визначає країну-організатора Дня донора. В 2019-му така честь випала Руанді, а в 2020-му, у зв'язку із тривалою пандемією коронавірусної інфекції Covid-19, кампанія відбудеться у віртуальному форматі
Варто відзначити, що щороку заходи до цього дня акцентуються на певній тематиці. Якщо в 2019-му вона звучала як: "Подумай про інших. Здай кров. Поділися життям", то цього року кампанія присвячена темі "Безпечна кров рятує життя" і проходить під гаслом "Здавати кров в ім'я здорового світу".
"У центрі уваги кампанії буде особистий внесок кожного донора в охорону здоров'я оточення… Ми закликаємо людей у всьому світі рятувати життя, добровільно і регулярно здаючи кров", - пояснили у ВООЗ.
До речі, про регулярне донорство. Саме воно робить доступною безпечну кров завжди і скрізь, де її потребують. Також важливо ще додати, що серед людей, які здають кров на регулярній основі, відзначається найнижча поширеність інфекцій, які передаються із кров'ю.
Тому ВООЗ закликає всіх, хто не має протипоказань для здачі крові, розглянути питання про регулярне донорство, що дозволить сформувати достатні запаси крові для переливань.
Хочу поділитися життям. Що для цього потрібно?
Стати донором може кожен дієздатний українець у віці від 18 років і вагою не менше 50 кг (інакше забір крові може бути небезпечним для здоров'я).
При цьому в деяких центрах служби крові, наприклад, у Львівському обласному, беруть із вагою лише від 55-60 кг.
Протипоказання. Вони бувають абсолютними і тимчасовими. Абсолютні - це СНІД, носійство ВІЛ-інфекції, сифіліс, гепатит, туберкульоз, хвороби крові, шкіри, злоякісні утворення, наркоманія, алкоголізм. Повний список тут.
Тимчасові протипоказання передбачають термін відводу від донорства на певний період. Наприклад, після видалення зуба здавати кров можна тільки через 10 днів, а після татуювання, проколювання вух, пірсингу – лише через рік. Вичерпний перелік – за посиланням.
Вагітність і донорство. Тільки через рік після пологів і не менше трьох місяців після закінчення лактації.
Протизаплідні і донорство. Якщо таблетки приймаються з метою контрацепції, а не лікування, то можна спокійно здавати кров.
Я не знаю свою групу крові. Це не проблема. Кожного разу перед донацією визначають групу крові і гемоглобін (навіть якщо до цього ви вже були донором чи у вашому паспорті стоїть печатка із групою крові). Інші експрес-показники (білірубін, ВІЛ/СНІД тощо) – тільки в залежності від рівня фінансування установи.
"Оскільки експрес-методи дорогі, а кров все одно перевіряють на ці показники в лабораторії перед зберіганням і перед переливанням, тому не всі станції переливання надають перевагу експрес-методам", - пояснює найбільша платформа для донорів в Україні Donor.ua.
Отже, якщо у вас немає протипоказань і ви зважилися стати донором, то розповідаємо детально про підготовку до здачі крові.
День донації. Що можна/не можна
Бажано виспатися, відпочити, легко поснідати і не планувати цього дня серйозних справ, інтенсивного фізичного навантаження, вживання алкоголю.
Не рекомендується керувати машиною через емоційне збудження, яке, відзначають у Donor.ua, буває, як правило, у всіх.
Що не можна їсти. Раціон харчування, вживання алкоголю або ліків може вплинути на певні показники крові.
Тому перед здачею крові рекомендується відмовитися від копченої, гострої і смаженої їжі із численними спеціями (за два дні до донації), солінь, молочних продуктів, горіхів, фініків, бананів, буряка (за два дні), чорниці (за три дні), ковбасних виробів, чіпсів, сухариків, халви, насіння, усіляких снеків, а також кетчупу, майонезу та інших магазинних соусів, солодких магазинних напоїв, алкоголю, енергетиків, ліків (за три дні) і куріння.
Ідеально – в день здачі крові від цієї згубної звички відмовитися взагалі. Дихати тютюновим димом заборонено як мінімум півтори години до процедури.
Що рекомендується. Цей перелік, звичайно ж, менший за попередній, але набагато корисніший. Вранці перед процедурою бажано випити воду, солодкий чай або узвар.
Щоб уникнути непритомності і слабкості, за дві-три години до здачі крові можна перекусити вареними крупами на воді або макаронними виробами без додавання вершкового масла. Також можна їсти хліб, сушку, сухарі (не магазинні снеки!), просте галетне і вівсяне печиво, пропарену рибу або відварне м'ясо нежирних сортів.
Як працювати після здачі крові? Тут на донора чекає ну дуже приємний бонус, адже він отримує два вихідні: в день здачі крові і в будь-який інший упродовж року.
Процедура. Вранці взяти паспорт (ніяких медичних карток/довідок не потрібно), дістатися до центру крові, заповнити кілька бланків у реєстратурі, пройти ретельний і безкоштовний медогляд (міряють тиск, беруть кров із пальця, лікар ставить запитання і заповнює анкету). Якщо всі показники в нормі, то на вас чекає солодкий чай із печивом, а потім – безпосередньо процедура здачі крові, яка триває від 10 до 15 хвилин.
Після цього можна впевнено дивитися на світ очима супергероя, знаючи, що ваша кров може врятує аж три життя. Якщо з'явиться бажання повторити подвиг, то важливо врахувати, що до наступної донації має пройти не менше двох місяців.
Чоловікам рекомендується здавати кров не частіше п'яти разів на рік, жінкам – чотирьох.
Для розвинутих країн вважається нормою 33 здачі крові на тисячу осіб (у рік), тоді як в Україні цей показник становить лише 11,28 донацій на 1 тис. населення.





Немає коментарів:

Дописати коментар