пʼятницю, 20 березня 2020 р.

Онлайн-бібліотеки: як знайти потрібну літературу

онлайн_бібліотека
Оперативний нині світ вимагає від нас швидкої реакції. В епоху технологій і стартапів велику кількість наукової чи художньої літератури можна знайти в Інтернеті. Для цього слід знати, де і як її шукати.

Як стати професійним юзером

Онлайн-бібліотеки – це архіви книг, брошур, статей тощо, які зберігаються у всесвітній павутині. Сьогодні різномаїття таких ресурсів величезне, проте не всі архіви заслуговують на увагу. Аби не втрачати час і не розпорошуватися в пошуках, слід визначитися, що саме ви шукаєте.
Онлайн-бібліотеки бувають:
  • наукові;
  • художні;
  • збірні.
Останні хоч і здаються золотою серединою, та часто не мають достатньої кількості потрібної літератури. Окремо онлайн-бібліотеки поділяють на платні та безкоштовні. Сьогодні говоримо тільки про некомерційні онлайн-сховища.
Для онлайн-бібліотек також потрібен так званий читацький квиток. У мережевому просторі ним є звичайна реєстрація. Логін, пароль, е-скринька – і ви стали офіційним читачем. Щоб не загубитися у просторі нескінченних паролів, записуйте їх окремо. Не використовуйте фейкових імен, адже відновити доступ у разі заблокування може бути складно

Навіщо потрібні електронні архіви університетівСтворення електронних архівів університетів – уже давно звична практика для міжнародної спільноти. В Україні електронні бібліотеки при університетах здебільшого створюють для того, щоб зацікавити користуватися офлайновою формою. Скажімо, електронний архів Львівського національного університету імені Івана Франка надає повний список праць і літератури, що є в доступі бібліотеки. Тобто тут подають лише список асортименту, а замовити й забрати книгу можна вже особисто. Таким чином працює багато навчальних структур, але не всі.
Інші можливості університетських електронних бібліотек:
  • перегляд списку літератури;
  • онлайн-замовлення;
  • повний онлайн-доступ.
Зокрема, в Києво-Могилянській академії можливий онлайн-доступ до всіх наукових робіт викладацького колективу та партнерів університету.

Українські лідери

Онлайн-бібліотеки для України вже не рідкість. Тож за десяток років виокремилися лідери, де каталог товарів доволі широкий, а скачувати тексти справді просто. Українські онлайн-сховища пропонують літературу українською мовою. Рідше у доступі російська.

Найпопулярніші:

Спеціалізовані та додаткові онлайн-бібліотеки:

Наукові:

  • Бібліотека Всеукраїнської експертної мережі;
  • Електронна бібліотека української діяспори.

Закордонні онлайн-бібліотеки

Україномовні онлайн-бібліотеки часто не задовольнять усі ваші потреби. Більше літератури знайдете на міжнародних ресурсах або ж на оригінальній мові автора, книгу якого шукаєте.
Ось деякі з міжнародний онлайн-біліотек, а також багатомовні електронні сховища:

Немає коментарів:

Дописати коментар