четвер, 28 травня 2020 р.


28 травня - річниця з дня смерті І.Білозіра.





Ігор Йосипович Білозір (24 березня 1955, Радехів – 28 травня 2000, Львів) – український композитор і виконавець, народний артист України, лідер ВІА «Ватра».
Народився 24 березня 1955 року в місті Радехові у Галичині. Навчався в Радехівській ЗОШ № 1. Перші музичні композиції І. Білозіра виконував шкільний вокально-інструментальний ансамбль, а перший професійний запис відбувся у 1969 році на Львівському радіо в передачі «Мандрівний меридіан».
Згодом переселився до Львова, мешкав за адресою вулиця Фредра, 4 ( зараз на цьому будинку висить пам’ятна табличка). Навчався у Львівському музично-педагогічному училищі та Львівській консерваторії. Стажувався у США та Канаді.
З 1977 року – керівник ВІА «Ритми Карпат» Львівського автобусного заводу, з 1979 – художній керівник і соліст ВІА «Ватра» Львівської обласної філармонії.
Помер 28 травня 2000 року. Похований у Львові на Личаківському цвинтарі .



Андрій Білозір: «Тепер, коли тата немає, кожне слово, кожна інтонація, тембр сприймаються по-іншому. Дуже подобаються мені „Світлиця”, „Від Бога” та „Ніби вчора”. А взагалі люблю усі батькові пісні, я на них виріс. Ніхто мене ніколи не змушував їх слухати, вони мені завжди подобалися. Як можна не любити того, чому людина віддала усе життя?! Сумлінно й чесно. Так, як писав тато, легко, просто, щиро, тепло, ніхто інший не вміє на нинішній естраді. „Ніби вчора” має величезний позитивний заряд, данина пошани батькам за те, що народили і виростили. Вона більше мамина і ніби наперед написана для неї: „Вже моїм синам дарує сонце день...”  „Від Бога” — філософська річ, яка дала татові можливість серйозно задуматися над змістом життя. У трагічні моменти вона відразу приходить на слух. А „Світлиця” пахне Радеховом, рідною батьковою домівкою, вишитими рушниками бабці Марії і святковим затишком дідуся Йосипа.
Вірю, що тата любитимуть завжди. Нехай звучать майже понад сто пісень Ігоря Білозіра в усіх краях, де живуть українці, нехай вони й надалі втілюють нескорений батьків дух із обов’язковим символом його  життя — «Ватрою». Ради цього мріяв, творив, жив, і страждав…»
https://westnews.info/news/64-spogadi-do-64-go-dnya-narodzhennya-Maestro-ukrayinskoyi-pisni-Igorya-Bilozira-chastina-1.html

Немає коментарів:

Дописати коментар